Pregó Festa Major Can Deu 2023

Pregó Festa Major Can Deu 2023

50e Aniversari del barri de Can Deu

Isidor Fernàndez

Moltes gracies Raquel, a Can Deu t’estimen. A casa teva, la Radio de Sabadell, sempre ens has rebut amb un somriure i els micròfons oberts.

Excel·lentíssima Sra. alcaldessa, encara que no hi siguis, il·lustríssim  president de l’Associació de Veïns de Can Deu, honorable junta i vocalies de l’entitat, i molt honorables tinents d’alcaldia, regidor del districte i altres àrees del cartipàs municipal. Autoritats i autoritzats, veïnes i veïns del barri de Can Deu i altre gent d’ordre o desordre.

Estic molt agraït de i alhora commogut per poder dirigir-me a vosaltres amb aquest pregó amb la Raquel Garcia. Molts ja em coneixeu, i espero que tots els altres ens anem coneixen a Veu de Veïns, durant els propers mesos, per recuperar la historia d’aquest barri, un full en blanc on hi posem els records, experiències i vivències. Jo només soc la ploma entre els dits de les vostres mans.

Aquesta festa major la fem entre tots per celebrar el 50e aniversari d’un barri singular i alhora llampant de colors com l’arc de Sant Martí.

I ara que he estat respectuós amb les autoritats i la gent de bé, us pegaré la xapa sobre el passat, el present i el futur d’aquest barri, o potser a l’inrevés, i si acabeu ven avorrits de la meva verborrea, no us preocupeu, que després us deixaré marxar a ballar tota la nit.

Ara fa una mica més de 50 anys, aquests carrers i aquestes places que avui trepitgem, on vivim el dia a dia, on juguen els vostres fills i on farem Festa Major un any més, eren camps de la Masia de Can Deu. Aquí mateix, de camí al seu bosc, on es feien festes, aplecs, romiatges i trobades esportives, sortíem de la ciutat de Sabadell, deixant enrere els barris de Ca n’Oriac i la Plana del pintor, en ple creixement per acollir nous veïns que venien de Murcia, de Valencia o Andalusia, amb la voluntat de treballar i construir un futur ple de prosperitat i orgull per ells i les seves joves famílies.

Eren temps de canvis en una ciutat amb atletes que han arribat a participar als Jocs Olímpics, fent de Sabadell un referent de l’esport nacional. Gent treballadora i emprenedora que tenien la capacitat de crear i innovar, per fer de la ciutat el primer centre de producció tèxtil de l’Estat.

I ara, aquest impuls creatiu i valent, es tornarà a manifestar el proper any 2024, a aquesta ciutat que serà Capital de la Cultura Catalana.

El barri de Can Deu va néixer en aquells temps de noves il·lusions, d’una esperada transició i la fi d’una dictadura.

Can Deu neix de la mà d’uns joves arquitectes amb una clara visió d’humanitat, que no només pensaven en un lloc per habitar, van crear un lloc de convivència per reafirmar el sentit de viure, uns espais públics per establir noves relacions d’amistat, cordialitat i diàleg entre les seves veïnes i veïns.

Un barri amb un compromís amb la natura que l’envolta, amb el bosc de Can Deu, que es troba al cor de tots i totes les veïnes, i que defenseu amb ungles i dents.

Aquells veïns que van començar a arribar de tot arreu a principis de l’any 1973 a un barri nou de trinca,  el van inaugurar amb festes de pallassos, majorettes i música a tota vela.  50 anys després, mig segle que es diu amb un no res, ho celebrem en aquesta Festa Major.

Aquelles veïnes i veïns, joves, forts de esperit i voluntat, es van començar a organitzar per desenvolupar el seu futur veïnal. Donar vida als carrers i les places fent pinya per reclamar el Centre Cívic amb cinema i un teatre per gaudir del seu temps lliure, uns serveis socials i assistencials i el gimnàs pel lleure i l’esport. Sense defallir, per l’anunciada escola Floresta i fer una petita ciutat dintre d’un altre ciutat, que volia tenir, gairebé allò necessari per viure i no només per anar a dormir.

Però… però, com també sabien els nous veïns, era una petita ciutat per fer entre totes i tots. Un nou barri que aprenia a caminar.  Tots plegats picaven la cresta a l’Ajuntament i a VIMUSA reclamant allò que els van prometre. I ho van fer impulsant el moviment veïnal, creant l’Associació de Veïns de Can Deu, reclamant una nova escola per tots els nens i nenes que ja naixien al barri de Can Deu.

I no només nadons. Amb ales per volar baix i dos caps, amb boques ben grosses, un drac va néixer al barri, fill del Grup de Joves de l’Esplai de Can Deu. Es diu Antonot, i ha estar una pila d’anys dormint amagat, fins que les Forques de Can Deu, li han donat pólvora per menjar i a tornat a rebufar foc.

Veïnes i veïns, aplegats sota l’Associació de Veïns de Can Deu, sou el motor del barri i la força col·lectiva. Vàreu aconseguir nous serveis, una nova escola  i el Centre d’Assistència Primària, que impulsat pel Doctor Josep Maria Plans seria el primer a l’estat, i model per l’actual sistema sanitari del nostre estat benestar.

Vau donar força al jovent per crear el grup d’esplai i la ludoteca, la segona que es va obrir a Catalunya. Crearen la escola d’adults, amb professors voluntaris, lluitant per fer-la oficial i reconeguda finalment pel Departament d’Ensenyament.

Quan hi reparaven la escola enfonsada, fèieu les classes a les sales de l’Ajuntament de Sabadell.

Quan els mana més i els seus amics del ciment i el maó venien a tallar el bosc per fer una urbanització, agafàveu els pins i els plantàveu a la porta de la plaça Sant Roc. Per que a Can Deu sou així! No teniu pas manies, i si cal tallar un carrer o manifestar-se pels vostres drets. Ho feu!

I el Centre cívic, el més gran de Sabadell, el van arribar a gestionar conjuntament amb l’Ajuntament de Sabadell sota un Patronat, que no se si aquest Patró, era un jefe o era un sant.

Això potser ho saben els de la Hermandad de Nuestra Señora Vírgen de la Fuensanta, ja fa 71 anys que recorren amb el seu romiatge els barris del Nord, i des de que es va construir el vostre barri, han fet visita a l’altar de les veïnes de Can Deu.

Omplíeu places i carrers amb les festes de la primavera i amb la Festa Major, que encara que ha estat uns anys oblidada, la renovació de la junta de l’Associació de Veïns ha fet la feina per recuperar-la, si no hi serien aquí, potser a la platja o la muntanya.

Una nova junta que vol recuperar el llegat i aquell esperit del que van ser els primers anys.

Una nova junta que vol acollir a tot-hom per igual i proposa canviar el nom a Associació Veïnal Can Deu, obrint així, els braços a la defensa dels valors per la igualtat entre les persones, sense discriminació de gènere, origen o situació social.

Que estrena una imatge corporativa nova de l’entitat amb un logotip meravellós, creada per Helena Contreras, guanyadora del premi d’Identitat Gràfica organitzat per l’Escola Illa de Sabadell entre les alumnes del Primer Cicle de Disseny.

Una nova junta que amb les noves vocalies és més jove que mai, que treballen per l’esport amb la creació del Primer Torneig de Voleibol de Can Deu i per la rua de Carnestoltes.

Vocalia que voldria felicitar pel seu segon premi al Carnestoltes de Sabadell. El primer se’l van emportar Montcada i Reixach. Can Deu primer de la nostra ciutat.

I els artistes de Can10 Urban. Joves compromesos amb l’art i l’espai urbà, com un indret per la expressió cultural i la participació.

Tots ells i tots vosaltres, veïnes i veïns de Can Deu, son els que feu barri. Perquè fer barri és fer ciutat, i fer ciutat és fer país.

Gaudiu d’aquesta festa major, amb rauxa i molt soroll, per que el futur escolti els vostres riures durant els propers 50 anys.

Bona festa major!!

Descarrega PDF

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad