Veu de veïns
Històries de vida i fonts orals de Can Deu
De març a a juliol de 2023
Dimècres de 19 a 21 h.
Dijous de 10 a 12h.
Veu de veïns és un projecte de recuperació de la memòria popular i la construcció del relat comunitari del barri de Can Deu de Sabadell.
La dinàmica de recerca es basa en la etnografia participativa, convidant als veïns i veïnes als tallers Veu de Veïns, per recuperar la memòria de vida i les fonts orals del barri de Can Deu de Sabadell. Els tallers son espais de debat comunitari des de la historia de vida dels participants, on es recullem els testimonis de la vida popular, dibuixos produïts col·lectivament i imatges d’àlbums familiars del barri.
El projecte és impulsat per l’antropòleg Isidor Fernàndez, amb la finalitat de produir una exposició i un llibre amb la història popular per celebrar el 50e aniversari del barri de Can Deu.
Si voleu participar al projecte, aportant els vostres testimonis o imatges del barri, podeu contactar amb Isidor Fernàndez.
Mo: 677 89 53 13
Els tallers son oberts a tot-hom, no només als veïns i veïnes del barri, si no també a tots aquells ciutadans que tinguin interès per la història popular i social.
De març a juliol de 2023
Dimarts de 19h a 21 h.
Dijous de 10h a 12h.
Falla del Grup de Joves de Can Deu per cremar al vespre de la Festa Major de l’any 1989. A la Plaça Alzines quan es podia circular al seu voltant, al costat del Carrer Portal de la Floresta.
Fotografia de Virginia Domínguez
I Trobada dels Diables de Can Deu l’any 1986. En Juan Pedro Moreno, una dels animes del Grup de Diables de Can Deu.
Una comitiva presidida per l’alcalde Josep Burrull i Julio Angulo, del Instituto Nacional de la Vivienda, amb membres de les Mutualitats i representants del Gobernador Civil, en una visita a les obres del barri de Can Deu el diumenge 28 de gener de 1973.
El diari franquista “Sabadell”, anuncia el dia 27 de gener, un programa que inclou una visita ràpida al “Polígono Can Deu”, abans de la inauguració del grup d’habitatges del “Polígono Carretera Matadepera”, actual barri de la Roureda, on assistirien a un festival amb les “Majorettes” de Sabadell, rondalles i l’actuació dels Cors de Clavé i Sabadell Sardanista.
Fotografia: Pere Farràn / Arxiu VIMUSA
Vista aèria del Bosc de Can Deu l’any 1997, espai natural estimat pels veïns de Can Deu. En primer terme a la dreta, l’església de Sant Julià d’Altura, i al fons, el barri de Can Deu tocant el bosc, amb la ciutat de Sabadell.
Fotografia de Jeroni Aguayo / Arxiu Espai Natura FCS.
El barri conserva els edificis amb els seus característics colors, però l’espai públic i la organització dels vials per al trànsit de vehicles han anat canviant al llarg del temps. A principis dels anys 90, la plaça dels Castanyers deixa d’estar envoltada d’asfalt i es crea un espai lúdic. Aquesta remodelació era anomenada popularment com el “laberint o la plaça Groga.
Fotografia d’Ángel Bázquez.
Inauguració de l’ambulatori de Can Deu el 12 de juny de 1984. Ester Lopera, principal impulsora de l’Associació de Veïns de Can Deu als seus inicis, amb Antoni Farrés, i darrera seu, el Dr. Josep Maria Plans i Simón Saura.
Autor: Andreu Segura Juncosa / Arxiu Històric de Sabadell
Abans de finalitzar les obres d’urbanització del barri, VIMUSA comença la promoció i entrega d’habitatges als primers veïns del barri, que comencen a viure als nous habitatges. Portal número 10 de la Plaça de les Acacies, l’any 1973.
Autor: Pere Farran / Arxiu VIMUSA
Festa Major de 1992. Escenari al carrer de la Prada, davant de la Escola Can Deu.
Autor: Jerónimo Frutos
La Plaça dels Castanyers coberta de neu al març de 1985. Per l’alçada del barri respecte a la ciutat de Sabadell i la vora del riu Ripoll, les nevades eren característiques del barri quan a la resta de la ciutat només plovia.
Autor: Isidre Soler Clarena.
Pepi Barrera reconeixent els jugadors del desaparegut equip de futbol Athletic Can Deu a les fotografies del Club Ciclista Can Deu.
Autor: Isidor Fernàndez
Plaça dels Castanyers cap a l’any 1976, amb la zona de gespa al centre de la plaça i al fons la oficina de la Caja de Ahorros de Sabadell.
Imatge extreta d’una pel·lícula de la família Bosch, veïns del barri.
El Centre Cívic de Can Deu i els edificis del Carrer Romaní amb el seu característic color violat, amb l’autobús del Martí a la parada, cap a l’any 1976.
Imatge extreta d’una pel·lícula de la família Bosch, veïns del barri.
Construcció del nou dipòsit d’aigua a Ca n’Ustrell, a la carretera de Matadepera al juny de 1992, a l’àrea del bosc de Can Deu.
Arxiu Companya d’Aigües de Sabadell.
Piscina al Centre Cívic de Can Deu, l’agost de 1999, vista des de la terrassa a sobre dels comerços de la Plaça Acàcies. Desapareguda aproximadament l’any 2009.
Fotografia d’Amèlia Gómez.
Carrer Portal de la Floresta i Centre Civic Can Deu des de les galeries de la plaça Alzines. Al fons, la piscina de Can Deu l’any 1991.
Fotografia de Celsa Gil.
Pràctiques de dibuix sobre el mapa del Barri de Can Deu.
Autor: Isidor Fernàndez
Amelia Gómez, la nova propietària d’un pis a la Plaça Acàcies, davant del seu portal l’any 1973, que va comprar a la edat de 14 anys.